Tomografie computerizata

Tomografia computerizata (CT) este o investigatie medicala radiologica (foloseste raxe X) care capteaza imagini, pe sectiuni, din intregul corp.

Tomografia computerizata este o metoda de diagnostic rapida - ceea ce o face sa fie aleasa in situatii de urgenta pentru investigarea traumatismelor si a hemoragiilor; si totodata ieftina in raport cu rezultatele pentru pacient si medic.

Tomografia computerizata se foloseste in:

  • patologia osoasa, pulmonara, parenchimatoasa abdomino-pelvina (Examinari: CT abdominal, CT membre etc)
  • stadializarea si monitorizarea oncologica
  • detectarea rapida a leziuilor posttraumatice (Examinari: CT craniu, CT toracic etc)
  • examinari speciale - ureche interna, laringe, orbita (Examinari: CT ureche interna, CTorbita, CT sinusuri etc.)

Examinarea tomografica este foarte avantajoasa in cazul pacientilor mai greu cooperanti, avantaj constand in durata foarte scurta de scanare - cateva secunde pentru fiecare zona a corpului, de exemplu: Tomografie torace + abdomen + pelvis se poate face in 18 secunde (cu un Computer Tomograf performant, precum cel din dotarea Centrului Medical ELIM).

Pentru investigarea vasculara, se poate face Tomografie Computerizata cu injectarea unei substante de contrast. Tomografia cu substanta de contrast este interzisa insa pacientilor alergici la iod sau celor in tratament de substitutie cu iod pentru afectiuni tiroidiene.

In toate cazurile in care tomografia se face cu substanta de contrast, este obligatoriu si in interesul pacientului, sa prezinte testele de laborator "uree" si "creatinina serica" (nu mai vechi de 2-3 saptamani).

Tomografia Computerizata nu are contraindicatii, exceptie facand doar sarcina. De asemenea exista cazuri in care pacientilor ce urmeaza sa faca un examen tomografic abdominal, sa nu manance cu cateva ore inainte de investigatie.

Dr. Magdalena Bivolaru
Medic Specialist Radiologie - Imagistica Medicala

Investigatii Tomografie Computerizata disponibile in Centrul Medical ELIM

Va invitam sa accesati intreaga lista de servicii de Tomografie Computerizata, inclusiv preturi Tomografie Computerizata.

Serviciul de Tomografie Computerizata este disponibil in:

fara text fara text