RMN - Rezonanta Magnetica Nucleara (Imagistica prin Rezonanta Magnetica - IRM)

Generalitati

Imagistica prin rezonanta magnetica este o metoda relativ noua de diagnostic ce utilizeaza campul magnetic pentru a diagnostica o multitudine de boli (multe dintre ele nediagnosticabile prin alte metode imagistice- radiografii, ecografii si chiar tomografii in unele cazuri), folosindu-se de modul in care este alcatuit corpul uman si anume, 90% apa, si de felul in care ionii de hidrogen raspund la stimularea in camp magnetic.

Aceste date sunt interpretate apoi de un computer folosind o matrice speciala, obtinand imaginile recognoscibile ale corpului uman sub forma unor felii de diferite grosimi ?i in trei planuri (axial, coronal si sagital cu posibilitatea ulterioara a reconstructiei imaginii diferitelor organe).

Spre deosebire de tomografia computerizata unde achizitia imaginilor este una singura, pentru a obtine diferite informatii avem nevoie de mai multe secvente si anume de stimularea diferita a ionilor de hidrogen din corpul nostru in acest camp magnetic, astfel incat sa avem cat mai multe date dupa care sa reconstruim imagimea tesuturilor din diferite regiuni ale corpului.

Uneori este necesara injectarea de substanta de contrast intra-venos pentru a vizualiza sistemul vascular sau pentru a putea caracteriza leziunile din punct de vedere al vascularizatiei. Totodata se poate face o raportare fata de organe sau tesuturi vecine, acestea oferind informatii preoperatorii foarte utile.

Examenul RMN se face pentru fiecare segment in parte folosind "antene" ce concentreaza campul magnetic pe zona de examiare - exemplu: RMN coloana vertebrala (cervicala, toracala si lombara), RMN cerebral, RMN genunchi si desigur pot exista si combinatii, mai ales intre regiuni alaturate ale corpului uman. Indicatiile pentru RMN tin, in special, de patologia neurologica si neurochirurgicala, ortopedica, oftalmologica dar si ginecologica, gastroenterologica, endocrinologica si oncologica. Important pentru medicul imagist este sa aiba o suspiciune de diagnostic - pentru ca altfel, examinarea devine foarte lunga, fiind necesare multe secvente pentru a "cauta" in diferite patologii.

Cu cat magnetul este mai puternic (1,5T, 3 T), cu atat rezolutia imaginilor este mai buna, secventele mai scurte (si implicit timpul de examinare). Centrul Medical ELIM a investit in aceasta tehnologie si are in prezent in dotare trei RMN-uri de 1.5T (Bucuresti, Pitesti si Rm. Valcea). Un alt element important este si softul folosit, de exemplu HDx de la General Electric foloseste secvente rapide, de mare sensibilitate, tehnici de difuzie si achizitii 3D.

In functie de zona investigata, examenul RMN este:

  • singura metoda neinvaziva de detectare a leziunilor ligamentare la nivel articular: articulatii coxo-femurale, genunchi, glezna, umar, cot articulatie radio-carpiana (Examinari: RMN articulatii, RMN genunchi, RMN extremitati);
  • investigatia specifica pentru leziuni de parti moi-musculare, si incipiente degenerative articulare, in unele cazuri fiind singura neinvaziva (RMN Abdomen, RMN Articulatii etc.)
  • singura metoda neinvaziva de detectare a patologiei subsantei albe cerebrale - boli demielinizante, degenerative, inflamatorii / infectioase (Examinari: RMN Cerebral);
  • metoda de detectare a leziunilor in patologia genitala, ORL, cu o specificitate ce depaseste pe cea a tomografie (RMN Pelvis, RMN Ureche interna etc.)
  • metoda care face posibile examinarile speciale - ureche, hipofiza, orbite, laringe, cavitate bucala, plex brahial, trunchiuri supraaortice, patologie vasculara, pelvis - uter, col, ovare - si prostata - pentru populatia masculina (Examinari: AngioRMN Aorta, RMN Hipofiza, RMN Pelvis etc).

Important pentru pacient in cazul unui examen RMN

Examinarea presupune introducerea pacientului intr-un camp magnetic, deci este complet interzisa introducerea de obiecte metalice, ce pot fi atrase de acesta (inclusiv implanturi, stent-uri sau tije metalice).

Durata examinarii variaza in functie de regiunea ce urmeaza a fi examinata, patologia cautata si de pacient (miscarea chiar si pentru cateva secunde in cursul unei secvente, deterioreaza intreaga secventa, fiind necesara repetarea intregii serii). De regula timpul in care se face o investigatie este de la 15-20 minute (un segment coloana, genunchi) pana la 60-90 minute (abdomen si pelvis cu injectare de contrast i.v.)

Examinarea anumitor regiuni permite oferirea unor casti si ascultarea de muzica (puteti aduce CD-ul cu muzica care va relaxeaza)

Prezentati medicului examinator orice document medical anterior pentru comparare/ integrare

Discutati cu medicul examinator dupa /inainte de examinare;

Rezultatul este gata de obicei, in 24 ore - daca este necesara compilarea mai multor examinari, regiuni, cazuri oncologice, sau patologie mai speciala. Uneori rezultatul poate fi primit si mai rapid, in 12 ore;

Inainte de examinarea RMN vi se va prezenta o fisa de informare referitoare la riscuri, antecedente medicale si recomandari in ceea ce priveste eventualele tratamente medicale in curs.

Dr. Magdalena Bivolaru
Medic Specialist Radiologie - Imagistica Medicala

Investigatii RMN in Centrul Medical ELIM

Va invitam sa accesati aici intreaga lista de servicii de Rezonanta Magnetica Nucleara, inclusiv preturi RMN.

Serviciul de RMN este disponibil in:

  • Centrul Medical ELIM Pitesti - Aleea Spitalului nr. 16 (vav. Spitalul Judetean Arges); Tel: 0248.280.440
  • Centrul Medical ELIM Rm. Valcea - Str. Calea lui Traian nr. 115; Tel: 0250.710.020
« Inapoi
Denumire Serviciu Pret
RMN coloana vertebrala - 1 segment , fara substanta de contrast 350 RON
RMN coloana vertebrala - 1 segment , cu contrast 750 RON
RMN coloana vertebrala - 2 segmente, fara substanta de contrast 800 RON
RMN coloana vertebrala - 2 segmente, cu contrast 900 RON
RMN coloana vertebrala - 3 segmente, fara substanta de contrast 1000 RON
RMN coloana vertebrala - 3 segmente, cu contrast 1100 RON
RMN cerebral - fara substanta de contrast 400 RON
RMN cerebral - cu substanta de contrast 750 RON
RMN cerebral + secventa angio rmcerebral fara substanta de contrast 650 RON
RMN cerebral + secventa angio rm cerebral cu contrast 800 RON
Angio rmn cerebral - fara substanta de contrast 500 RON
Angio rmn aorta (segment) 850 RON
Angio rmn aorta si vase periferice 1000 RON
RMN regiune cervicala (gat) fara substanta de contrast 550 RON
RMN regiune cervicala (gat) cu contrast 800 RON
RMN articulatii (cot, glezna, pumn, umar) fara substanta de contrast 550 RON
RMN articulatii (cot, glezna, pumn, umar) cu contrast 800 RON
RMN genunchi fara substanta de contrast 550 RON
RMN genunchi cu substanta de contrast 800 RON
RMN articulatii sacroiliace - fara substanta de contrast 550 RON
RMN articulatii sacroiliace - cu substanta de contrast 750 RON
RMN extremitati (brat, antebrat, gamba, coapsa) fara substanta de contrast 400 RON
RMN extremitati (brat, antebrat, gamba, coapsa) cu contrast 800 RON
RMN abdomen - fara substanta de contrast 700 RON
RMN abdomen - cu substanta de contrast 800 RON
Colangiormn + rmn abdominal - fara subst de contrast 750 RON
Colangiormn + rmn abdominal - cu subst de contrast 950 RON
RMN pelvis - fara substanta de contrast 600 RON
RMN pelvis - cu substanta de contrast 850 RON

* preturi valabile incepand cu 1 octombrie 2011